De lekkerste deken voor op de bank en in bed

Samenvatting Artikel

Lekkerste deken

De winter overleven met een goede deken

In de koude wintermaanden zijn we allemaal op zoek naar een warme en comfortabele deken. Na een lange dag vol stress is het fijn om lekker knus onder de dekens te liggen. Echter is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn veel dekens van verschillende textielsoorten verkrijgbaar, wat het lastig maakt om de juiste te kiezen. Gelukkig zijn wij er om je de beste dekens aan te raden. Lees snel verder voor meer!

De beste deken: wollen dekens!

Wollen dekens zijn ideaal voor de koude wintermaanden. Ze houden je goed warm en zijn ontzettend comfortabel. Bovendien is het gemaakt van natuurlijk materiaal, waardoor het extra zacht is. Daarnaast zijn wollen dekens veelzijdig en kun je het gebruiken als babydeken, kampeerdeken of sjaal. Benieuwd naar de voordelen van wol? Lees dan verder.

Voordelen van wol

Er is geen enkel synthetisch textielsoort dat de warmte en het gevoel van wol kan nabootsen. Dit maakt het erg uniek. Hieronder lichten we een aantal voordelen van wollen dekens toe. 

 1. Wol is ventilerend
  De wollen vacht van een dier zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur gereguleerd wordt. In de winter wordt het dier warm gehouden en tijdens de zomer zorgt de wollen vacht voor verkoeling. Bij mensen doet wol precies hetzelfde.

 2. Duurzaam
  Wol is gemaakt van natuurlijk materiaal en is een hernieuwbare grondstof. Het wordt geproduceerd door verschillende dieren, waaronder schapen, geiten, jakken en kamelen. Elk jaar krijgen de pas geschoren dieren weer een nieuwe wollen vacht. Daarnaast is het 100% recyclebaar en dus duurzaam.

 3. Water- en vuilafstotend
  Hoewel een drankje over je deken morsen nooit fijn is, hoef je je daar geen zorgen over te maken met een wollen deken. Wol bevat altijd wolvet, waardoor water en vuil afgestoten worden. Als je op tijd bent met het afdeppen zal de vloeistof niet doordringen.

 4. Vormvast
  Een deken gebruiken als woonaccessoire? Wollen dekens zijn hier ideaal voor, omdat ze niet kreuken. Dit is dankzij de elasticiteit van de wolvezels. Hierdoor kun je een wollen deken gerust over de bank gooien als accessoire, zonder dat het er rommelig uitziet.

Wolsoorten

Zoals we eerder al hadden aangegeven, kan wol afkomstig zijn van verschillende dieren. Dit creëert ook verschillende wolsoorten. Hieronder lichten we er een aantal toe.

Jakwol

Jakwol wordt geproduceerd door jakken, die veelal worden gehouden in Azië. Door hun bijzondere ondervacht kunnen ze goed tegen de kou. Jakwol is licht, zacht, isolerend en ook de warmste wolsoort. 

Kameelhaar

Ook kameelhaar is één van de warmste wolsoorten. De wol is afkomstig van kamelen uit Mongolië, waar het in de winter wel eens -40°C kan zijn. Het is een kostbare wolsoort, omdat het op een specifieke manier verwerkt moet worden. Alleen op deze manier kan het worden gebruikt voor een elegante en zijdezachte wollen deken.

Kasjmier

De kasjmiergeit produceert kasjmierwol en wordt beschouwd als een luxe wolsoort met een bijpassend hoog prijskaartje. Dit komt doordat de geit jaarlijks maar 100 tot 150 gram wol kan produceren. 

Merinowol

Per jaar kan een merinoschaap zo’n vijf kilo merinowol produceren. Hierdoor is het betaalbaar, maar toch kwalitatief. Een wollen deken van merinowol is ideaal voor iemand met een gevoelige huid of een huid die vatbaar is voor irritatie en allergische reacties. Deze wolsoort is dun, zacht en zal niet prikkelen.

Ook een wollen deken in huis?

Ben je overtuigd en wil je graag meer woontips? Bekijk dan eens onze andere artikelen. Wij zullen Knus voor je Huis regelmatig aanvullen met nieuwe artikelen over wonen.

Recente blog artikelen
Naar de pluktuin voor je bloemen
Ontdek onze wooninspiratie voor een modern interieur
De beste loungesets tips van 2023

Woonthema's

Knus voor je huis logo favicon

Laat je inspireren door onze woontips, woonideeën en woonstijlen. Klik hieronder op een woonthema en ontdek andere inspirerende artikelen. 

Zoek je favoriete woonthema
Yellow arrow