Een duurzaam interieur samenstellen? Lees deze tips!

Samenvatting Artikel

Interieur samenstellen

Stel een duurzaam interieur samen met onze tips

Wanneer we meubels, decoraties of andere accessoires voor ons huis halen letten we vaak niet op de duurzaamheid. Je kunt bij werkelijk elke aankoop een impact maken op de wereld. Toch is dit niet voor de hand liggend voor iedereen. Daarom willen we je in dit artikel graag voorzien van een aantal duurzame tips voor je interieur. Lees snel verder!

Ken je materialen

Doorgaans worden verschillende materialen gebruikt voor het interieur. Echter is dit vaak niet duurzaam of vegan. Velen maken tegenwoordig de keuze om bewuste en duurzame keuzes te maken qua voeding, maar ons interieur kan ook duurzaam zijn. Voor een duurzaam interieur is katoen je beste vriend. Veel kleding en beddengoed wordt er al van gemaakt. Daarnaast zijn andere vegan materialen polyester, elastaan, bamboe, denim, nylon, PVC, microfiber en kurk. Van deze materialen is kurk het beste en meest duurzame materiaal, omdat de productie ervan volledig vrij is van chemicaliën. Materialen die er echter buiten vallen zijn onder andere suède, angora en mohair. 

Duurzame verf

Je interieur een nieuw likje verf geven? Dat kan, maar zorg ervoor dat de verf duurzaam en natuurlijk is. Veel verf bevat chemische stoffen en zijn niet vegan, doordat het wel eens melkeiwit bevat. Gelukkig bestaat er nu kwalitatief verf, die niet schadelijk is voor de gezondheid en planeet. Zo is er krijtverf beschikbaar met natuurlijke pigmenten, wat diepe en levendige kleuren op de muur creëert. Met een felle zon erop zal de kleur net wat anders ogen dan gewoonlijk. Bovendien is krijtverf volledig ecologisch en biologisch afbreekbaar. 

Daarnaast zijn kalkwas en colourwax ook verkrijgbaar op de markt. Deze zijn bijna volledig te recyclen, omdat ze uit huishoudelijk afval gehaald worden. De lege verfblikken kunnen vervolgens gewoon bij het restafval. 

Tweedehands meubels

Het is fijn om nieuwe meubels in huis te hebben, maar ben je bewust van de impact hiervan? Het produceren van de meubels kost ontzettend veel energie, water en grondstoffen, waardoor de uitstoot van CO2 ook wordt verhoogd. Een goede oplossing hiervoor is het kopen van tweedehands meubels. Dit heeft een lage impact op het milieu en het is ook nog eens leuk. Er zijn verschillende platformen voor vintage en tweedehands meubels en kleding. 

Wil je toch een nieuw meubelstuk kopen dat lang meegaat? Dan raden we aan om te letten op de materialen. Kies voor een product dat gemaakt is van natuurlijke materialen en op een eerlijke en duurzame manier is geproduceerd. 

Planten

Eén van onze woontips die in elk interieur past, is het gebruik van planten. Ze staan mooi in je huis én verbeteren de luchtkwaliteit. Toch zijn veel planten gekweekt met verschillende bestrijdingsmiddelen. Dit is schadelijk voor het milieu, maar ook voor de bijen. Om deze reden willen wij je aanraden om planten te kopen die op een duurzame manier zijn gekweekt. Deze zullen ook bijdragen aan onze gezondheid en leefomgeving.

Ook duurzaam leven?

Ben je sinds kort ook bezig met bewuste en duurzame keuzes? Dan zijn onze duurzame tips ideaal voor een nieuwe inrichting van je huis. Op zoek naar andere duurzame tips voor het interieur? Lees dan snel verder.

Recente blog artikelen
Natuur thema in de slaapkamer: 4 tips
Steigerhout in de tuin
Pleisterwerk en akoestiek

Woonthema's

Knus voor je huis logo favicon

Laat je inspireren door onze woontips, woonideeën en woonstijlen. Klik hieronder op een woonthema en ontdek andere inspirerende artikelen. 

Zoek je favoriete woonthema
Yellow arrow