Tips voor het aankopen van een huis

Samenvatting Artikel

Aankopen huis

Een huis kopen? Lees deze tips!

Het aankopen van je droomhuis is erg lastig. Je weet niet waar je op moet letten en al helemaal niet waar je moet beginnen. Tijdens het aankoopproces zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel gaan we je voorzien van een aantal tips die je zullen helpen voor en tijdens het aankoopproces, of je dit nu met een aankoopmakelaar doet of zonder.

1 – Begin met een wensenlijst

Om te beginnen is een wensenlijst erg handig. Denk aan vragen zoals; hoe groot moet het huis minimaal zijn? Hoeveel slaapkamers wil je? Wil je een tuin? Naast de vragen over de eigenschappen van het huis, is het ook belangrijk om na te denken over de buurt of stad waarin je wilt wonen. Wil je bijvoorbeeld liever een nieuwbouwwoning of juist een karaktervol huis uit de jaren ‘30? Woon je liever een landelijke of stedelijke woning? Denk hier dus goed over na voordat je het aankoopproces voor een huis begint.

2 – Plan een afspraak met een hypotheekadviseur

Voordat je actief op zoek gaat naar een huis is het wel goed om te weten wat de maximale hoogte van je hypotheek is. Door in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur weet je gelijk waar je aan toe bent en wat je financiële mogelijkheden zijn. Zo kun je doelgericht zoeken binnen jouw budget. Hierdoor zul je teleurstellingen voorkomen tijdens het biedproces. 

3 – Overleg met een aankoopmakelaar

Ga je jouw eerste huis kopen en is het onbekend terrein voor je? Het zal dan geen kwaad doen om al rond te kijken en de mogelijkheden te ontdekken. Wel is het handig om een kennismaking met een aankoopmakelaar in te plannen, want diegene kan je helpen met verschillende zaken. Zo zullen ze onder meer een zoekopdracht instellen op basis van jouw wensen. Je zult regelmatig een update ontvangen van woningen die voldoen aan jouw wensen. Op deze manier hoef je zelf niet constant actief te zoeken, wat veel tijd bespaart. 

4 – Bezichtig meerdere huizen

Bezichtig altijd meerdere huizen, zodat je weet wat de opties zijn. Zo kun je ook verschillende huizen en prijsklassen vergelijken. Ook is het belangrijk om niet in je eentje een huis te gaan bezichtigen. Een tweede persoon zal een andere mening hebben en kijken naar andere elementen en details van het huis. Heb je een aankoopmakelaar? Dan kun je de aankoopmakelaar meenemen. Zij hebben een professioneel en kritisch oog, waardoor ze ook belangrijke vragen kunnen stellen aan de verkoopmakelaar. 

5 – Onderzoek de buurt

Heb je een huis gevonden dat voldoet aan al je wensen? Doe dan online onderzoek naar de buurt. Als je kinderen hebt is het bijvoorbeeld goed om te weten of er scholen in de buurt zijn. Ook wil je natuurlijk weten of het huis in de buurt is van een supermarkt of winkelcentrum. Tegenwoordig kun je dit allemaal vinden in de beschrijving van de woning, op de woningplatform. Probeer dus eerst zelf onderzoek te doen om teleurstellingen te voorkomen.

6 – Kijk naar recente verkopen in de buurt

Jouw droomhuis gevonden? Kijk dan eerst naar recente verkopen in de buurt, voordat je een bod doet. Zo weet je ongeveer wat je moet bieden. Vind je het toch lastig? Dan kan een woning taxateur ook de waardebepaling van het huis doen. De waardebepaling vereist deskundigheid en kennis van actuele ontwikkeling omtrent de markt, dus het is belangrijk om dit te laten doen door een gecertificeerde taxateur. 

Woontips of woonideeën voor je nieuwe woning?

Heb je jouw droomhuis al gevonden? Dan begint het echte werk nu pas. Voor inspiratie en tips voor je nieuwe woning kun je Knus voor je Huis in de gaten houden. We plaatsen regelmatig nieuwe artikelen over diverse onderwerpen.

Recente blog artikelen
Wooninspiratie voor een klassiek interieur
De leukste landelijke meubels voor jouw woning
De lekkerste deken voor op de bank en in bed

Woonthema's

Knus voor je huis logo favicon

Laat je inspireren door onze woontips, woonideeën en woonstijlen. Klik hieronder op een woonthema en ontdek andere inspirerende artikelen. 

Zoek je favoriete woonthema
Yellow arrow