Trends voor je huis

Samenvatting Artikel

Trends voor je huis feature image 01

Door de jaren heen is er altijd een aantal trends en ontwikkelingen gaande wat betreft de inrichting en de aankleding van woningen. Deze trends kunnen heel specifiek over de decoratie gaan in huizen, maar ze kunnen ook betrekking hebben op grotere zaken zoals de vormgeving en de indeling. Verder zijn er trends die over meerdere jaren waarneembaar zijn, terwijl er ook ontwikkelingen zijn waarvan je achteraf kunt zeggen dat ze maar kort gespeeld hebben. Wat momenteel trends voor je huis zijn waar je als woningeigenaar eigenlijk van op de hoogte moet zijn? Dat lees je in dit artikel.

Zonnepanelen

Een voorbeeld van een langdurige trend die nog steeds speelt wordt gevormd door die van zonnepanelen. Weliswaar is het duidelijk te zien dat er steeds meer woningen van zonnepanelen zijn voorzien; toch zijn er nog genoeg huiseigenaren die nog niet overstag zijn gegaan. Eigenaren van wat oudere zonnepanelen zouden er goed aan kunnen doen om zonnepanelen te vervangen door nieuwere exemplaren.

Het aanschaffen en op je woningdak laten installeren van zonnepanelen kent diverse voordelen. Aangezien je hiermee voortaan je eigen stroom opwekt bespaar je namelijk fors op je energielasten. Op de langere termijn levert deze investering je dus zelfs geld op. Daar komt nog bij dat deze manier van stroom opwekken beter is voor het milieu dan ‘ouderwets’ stroom van het net afhalen. Bovendien ben je met zonnepanelen niet afhankelijk van de centrale stroomvoorziening.

Verduurzaming

Zonnepanelen passen uiteraard naadloos in de trend dat steeds meer mensen de noodzaak inzien van het verduurzamen van hun woningen. Grofweg doe je dat verduurzamen verder door enerzijds hoogwaardige beglazing en kozijnen aan te brengen, en anderzijds het huis beter te isoleren door middel van vooral dakisolatie, vloerisolatie en spouwmuurisolatie. 

Ook deze trend zal zich zeker nog jarenlang voortzetten. De werkzaamheden die hierbij komen kijken nemen namelijk veel tijd in beslag. Daar komt nog bij dat de vraag momenteel zeer groot is gezien de personeelstekorten die heersen in de betreffende werkvelden, en dat er op het moment van schrijven (halverwege 2022) nog steeds sprake is van wereldwijde leveringsproblemen. Door laatstgenoemde moet je soms maandenlang wachten tot de bestelde onderdelen voor kozijnen, beglazing of zonnepanelen binnen zijn.

Zacht en natuurlijk, of juist robuust en industrieel

Wanneer we het over het interieur hebben, is het duidelijk dat veel mensen de afgelopen jaren gekozen hebben voor een eigen favoriete stijl. Het willekeurig bij elkaar zetten van toevallig verkregen meubelstukken en attributen komt dus steeds minder voor. Daarentegen zetten veel mensen nu zo veel mogelijk in op bijvoorbeeld aankleding en meubilair in zachte kleuren en van natuurlijke materialen – geheel volgens de landelijke interieurstijl. Een andere stijl die aan populariteit wint is de industriële. Daarin zie je volop robuuste materialen en neutrale kleuren.

Tuintrends

Als je over een woning met een tuin beschikt, is de kans groot dat je die tuin de afgelopen paar jaar onder handen hebt genomen. Dit is grotendeels een gevolg van de coronapandemie, die ervoor zorgde dat mensen veel meer tijd in huis gingen besteden. Daardoor werd het min of meer noodzaak om de eigen woning wat fijner te maken, en uiteraard hoort het veraangenamen van de tuin daar ook bij. We zien dan ook steeds meer tuinen met originele ontwerpen en heerlijk comfortabele veranda’s en terrasoverkappingen. Natuurlijk zijn er veel meer mogelijkheden om de tuininrichting gezelliger en sfeervoller te maken.

Vloerkleedtrends

Het maakt niet uit of je een groot of een klein huis hebt, een vloerkleed zorgt altijd voor sfeer in elke ruimte. Een vloerkleed is te krijgen in verschillende stoffen, kleuren en maten. Zo kan het uitkiezen van een vloerkleed best moeilijk zijn. Op dit moment zijn de vloerkleedtrends divers. Je kunt namelijk kiezen voor een rond vloerkleed, die op een speelse manier ruimte creëert. Of je kiest voor een echte eyecatcher in de kamer met een vloerkleed met zigzag patroon. Ook is het gebloemde vloerkleed weer helemaal terug van weggeweest. Dit vloerkleed zorgt voor een vrolijke en kleurrijke sfeer.

Bloemen en planten

Wat perfect past bij duurzaamheid en mooie decoraties voor je huis zijn bloemen en planten. Deze zorgen altijd voor een mooie eyecatcher in huis en bovendien voor meer zuurstof en een goede luchtkwaliteit. Natuurlijk moet je niet vergeten de bloemen en planten te verzorgen, zodat deze er mooi uit blijven zien. Als je hier minder goed in bent, is het aanschaffen van droogbloemen echt wat voor jou. Deze hebben weinig verzorging nodig en staan prachtig in je woonkamer, op kantoor of een andere ruimte. Om de luchtkwaliteit te bevorderen in bijvoorbeeld je slaapkamer, kies je voor luchtzuiverende planten. Dit is gunstig voor je algehele gezondheid en concentratievermogen. Perfect voor in je slaapkamer, zodat je je slaapkwaliteit verbetert.

Recente blog artikelen
Een modern interieur in jouw woning? Lees onze 10 tips!
Tips voor vazen in huis
De leukste items voor in je huis en zithoek in 2023

Woonthema's

Knus voor je huis logo favicon

Laat je inspireren door onze woontips, woonideeën en woonstijlen. Klik hieronder op een woonthema en ontdek andere inspirerende artikelen. 

Zoek je favoriete woonthema
Yellow arrow